Mijn Blog

Mijn Blog

Schrijven, lezen en denken

Doe het!

Schijnbewegingen (boekbespreking)

SchrijvenPosted by Leo Besouw 13 Dec, 2013 09:08:46

Schijnbewegingen (boekbespreking)

“Schijnbewegingen”: de titel doet het boek eer aan: wat het lijkt is het soms (net) niet. Het boek is geschreven door Floortje Zwigtman, is deel een van een trilogie “Een groene bloem” (uitgeverij De Fontijn, 2005-2011, Utrecht) en telt 505 pagina's, met achterin verwijzing naar de volgende delen.

Het gaat over liefde en seks, genegenheid en afkeer, alles in één jaar van een Londense jongen, Adrian, rond 1890, in zijn zestiende en zeventiende levensjaar. Dit alles in het armoedige, maar soms ook rijke Londen in een kunstenaars- en café-milieu, verheven en dan weer verloederd, waar oprechte liefde tussen ouders, broer en zus, maar vooral homo(-erotische) relaties en -exploitatie een hoofdrol spelen.

Mooi beschreven zoektochten zijn er, bijvoorbeeld door Adrian in de boekenkast van Trops, een oudere vriend en beschermer: “ik had het boekje beslist opzij gelegd als de illustraties hun tentakels niet om me heen hadden geslagen.” Mooie beeldende taal ook, tussen bijvoorbeeld broer en zus: Adrian en Mary Ann leunend en dromend op de Westminster-Bridge : “Over onze hoofden vloog een meeuw die een kreet slaakte die over drie mijlen lege oceaan leek te komen. ...”.

Even word het zelfs wat filosofisch ( pagina 436) een discussie over liefde èn respect aan de hand van de ideeën van Plato: het “span paarden”, gehoorzaam èn onstuimig van karakter: gaat het om balanceerkunst? Het boek is bij tijden een juweeltje van verhoudingen en dubbele bodems, verdraaid goed geschreven, levendig, speels, waarachtig.

Aan het eind wordt het ook nog echt spannend en volgt een ontknoping, dit alles in boeiende, beeldrijke taal geschreven, met oog voor de mens en de sfeer in die tijd in Londen.

Leo Besouw

  • Comments(0)//blog.leobesouw.nl/#post188