Mijn Blog

Mijn Blog

Schrijven, lezen en denken

Doe het!

En uit de bergen kwam de echo (boekbespreking)

SchrijvenPosted by Leo Besouw 06 Feb, 2014 12:24:36

En uit de bergen kwam de echo (boekbespreking)

Ik las het boek “En uit de bergen kwam de echo” van Khaled Hosseini, 415 bladzijden, De Bezige Bij, Amsterdam, 2013. “Iedereen boven de 50 moet het lezen en zal gaan schreien”. “De Vliegeraar” (van hem) was al goed, maar dit is “the best” (voor mij): een seismografisch hoogtepunt van trilling van de ziel, van beschrijving van karakters, hun moed, hun (nood)lot, hun weerzien.

Het is een complex verhaal, lopend van 1952 tot 2010, van Afghanistan, via de VS tot in Frankrijk.

Via een beginnende vertelling van vader Saboor aan zoon en dochter, Abdullah en Pari, volgt een pijnlijke scheiding van die twee, uit noodzaak, hartverscheurend. In het gelaagde verhaal met flashbacks via onder meer brieven en een tijdschrift-interview, volgen we de familie-ontwikkelingen zowel in Afghanistan, in Parijs en in de VS, waarbij de relaties zich grotendeels los van elkaar ontwikkelen door de tijd .

Mooie beschrijvingen van zich ontwikkelende relaties als bijvoorbeeld tussen Adel en Gholam, twee tienerjongens in Afghanistan, de een rijk, de ander meer dan straatarm, op de historisch plek van de oorsprong van de familie, in Shadbag. Ook de dramatische verhouding tussen Nila, de stiefmoeder en dochter Pari, prachtig en gevoelvol omschreven, alles in een uitstekende vertaling.

De figuur van Nabi, met een zelfopoffering dramatisch én volstrekt geloofwaardig en vooral mooi. De halfbroer Iqbal in Pashawar, die als vluchteling tevergeefs het ouderlijk land probeert op te eisen. Het verhaal van Markos van het Griekse eiland Tino, die via India en nog meer buitenlanden uiteindelijk in Afghanistan als plastisch chirurg een hoofdrol speelt bij het hervinden van contact.

Vader Abdullah die aan het eind dementerend wordt, verzorgd door zijn dochter die ook de naam Piri draagt, als van zijn zus. Zijn zus Piri die eindelijk de weg vindt naar haar broer in San Francisco, vanuit Parijs. De ontroerende ontmoeting van elkaar, maar voor Abdullah tragisch door diens dementie. De ontmoeting van zus Piri en nicht Piri tenslotte, met een 55 jaar lang bewaarde erfenis.

Het is een must, zoals ik al zei. Een excellent boek, fantastisch geschreven, over een familiegeschiedenis in onze moderne tijd met wortels uit een verleden die ieder op zijn eigen wijze meedraagt, er door bepaald wordt en er iets mee kan doen. Zes sterren zou ik zeggen, als het kon.

Leo Besouw  • Comments(0)//blog.leobesouw.nl/#post201